Van Garderen positief over kansen in finale CEV Cup

Van Garderen positief over kansen in finale CEV Cup

Maarten van Garderen staat vanavond met zijn club Trentino Itas in de finale van de CEV Cup, het tweede Europese niveau. Om 20.30 uur wordt de eerste van twee finalewedstrijden tegen het Turkse Galatasaray in Italië gespeeld. Van Garderen is positief, maar weet dat een finale winnen nooit makkelijk is. “Sprake van onderschatting zal er niet zijn, want zij hebben goed gespeeld in de halve finale. Wij hebben het vertrouwen dat we een heel sterk team hebben en als wij onze zaakjes op orde hebben, zijn we heel moeilijk te verslaan. Dat moet ons uitgangspunt zijn.”

Van Garderen maakt een goed jaar mee in zijn eerste seizoen bij de roemruchte club Trentino. Begin december werd het wereldkampioenschap voor clubteams gewonnen. In de zware Italiaanse competitie staat ‘Trento’ tweede op slechts drie punten van regerend landskampioen Perugia en in de CEV Cup werd tot nu toe nog geen wedstrijd verloren. De enige domper was de nipte uitschakeling in de Italiaanse beker in de halve finale tegen Civitanova.

“Ik denk dat we het hele jaar al heel sterk aan het werk zijn”, zegt Van Garderen vanuit Italië. “We hebben een van de beste coaches (Angelo Lorenzetti) van de wereld, hij heeft een groot aandeel in wat we aan het doen zijn. De manier waarop hij het team managet, het team gedurende de week hard laat trainen, maar als het even te veel is ook gewoon rust geeft. Gedurende het hele seizoen hebben we de wedstrijden die we moesten winnen gewonnen. Dat is toch wel knap.”

De kracht van Lorenzetti zit er volgens Van Garderen in dat hij veel praat. “Aan het begin van een week of van een training communiceert hij heel duidelijk waaraan hij wil werken en hoe we dat gaan doen. Daar heeft hij eigenlijk het hele jaar al een heel goed plan voor. Dat is eigenlijk onze grootste focus, om gewoon aan ons spel te werken. Dat gaat op een kleine periode na steeds vooruit. De CEV Cup staat wel heel hoog op ons lijstje nu, het is niet de belangrijkste Europese beker, maar het is de enige trofee die Trentino nog nooit gewonnen heeft. Het betekent heel veel.”

Derde passer/loper 

In de halve finales rekende Trentino af met het Griekse Olympiacos Pireaus van Jeroen Rauwerdink. Uit in Griekenland werd met 3-0 gewonnen, thuis was de buit bij 2-0 binnen en werd de wedstrijd uiteindelijk met 3-1 gewonnen. Van Garderen kwam in de derde set in het veld en scoorde zes punten, maar liet ook een passingspercentage van 72% noteren. Het is de rol die Van Garderen dit seizoen vaak aangemeten krijgt, de eerste reserve die erin komt om stabiliteit te brengen. Maar ook om de anderen te ontlasten.

“Ik wist dat ik in principe de derde passerloper was, dus dan weet je dat je niet de basisspeler bent. Maar ik ben zeker tevreden met de speeltijd die ik heb gekregen en wat eigenlijk nog belangrijker is, waarom ik het zo prettig ervaar, is dat ik merk dat er een hoog niveau is en dat ik zelf vooral ook nog stappen maak met de manier waarop we trainen en met deze coach”, zegt Van Garderen tevreden. “Daarnaast hebben we een heel mooie groep die van de eerste tot de laatste minuut heel hard wil trainen en altijd wil winnen. De manier van werken is heel prettig, ik ga daar altijd met de volle zin en motivatie naar de training. Ik heb het hier erg naar mijn zin, ik zit voor nu echt op de goede plek.”

Galatasaray geduchte tegenstander 

In de finale, die ook over twee wedstrijden wordt gespeeld, treft Trentino het Turkse Galatasaray, dat verrassend de sterke Russische club Kuzbass Kemerovo versloeg in de halve finale na een golden set. “Die Turken speelden thuis heel sterk. Ik weet van het team dat ze een heel sterke diagonaal hebben. Een Est (Oliver Venno, red.), die vooral aanvallend heel belangrijk is. Verder hebben ze een Italiaan Antonov die redelijk lang bij Trento heeft gespeeld, maar ook in het Italiaanse nationale team. Wel een team dat heel goed kan spelen, want het is op zo’n belangrijk moment echt niet makkelijk om een sterk Russisch team te verslaan. Misschien dat het op papier het mindere team was, maar sprake van onderschatting zal er niet zijn. Het is een team uit een andere competitie, je krijgt toch een ander spel tegenover je. Veel teams zeggen dat je erop moet aanpassen, maar misschien is het wel beter dat zij zich aan ons aanpassen. Wij hebben het vertrouwen dat we een heel sterk team hebben en als wij onze zaakjes op orde hebben, zijn we heel moeilijk te verslaan. Dat moet ons uitgangspunt zijn.”

De eerste finalewedstrijd wordt vanavond om 20.30 uur gespeeld in Trento. Er is een stream beschikbaar via EuroVolley.tv, het streamingplatform van de Europese volleybal confederatie CEV. Voor de dienst is een abonnement vereist.

Op de site van de CEV is een livescore beschikbaar.

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×