Talent Wies Bekhuis: "Ik kijk altijd eerst even de kat uit de boom"

Talent Wies Bekhuis: "Ik kijk altijd eerst even de kat uit de boom"

Het eredivisieseizoen is in volle gang en daarom is het de hoogste tijd om de grootste talenten van ieder team uit te lichten. Ze vertellen over hun rol in de kleedkamer, hun persoonlijke ambities en hun sterke en zwakke punten. Vandaag geven we het woord aan Wies Bekhuis, spelverdeler bij Springendal-Set-Up'65 uit Ootmarsum.

Waar ben je begonnen met volleyballen?

"Ik ben begonnen met volleyballen bij Dynamo Tubbergen toen ik zes jaar was. In de jeugd was ik altijd het kleinste meisje van het team. Nu zit de groei er goed in, hetgeen ook wel handig is bij het volleyballen."

Op welke positie speel je?

"Dit is mijn derde achtereenvolgende seizoen als spelverdeelster. In de jeugd ben ik begonnen als spelverdeelster vanwege mijn lengte. Daarna heb ik op ongeveer alle posities wel gespeeld. Afgelopen jaar was ik spelverdeler in dames 1 en dia/passer-loper in dames 2 bij Dynamo Tubbergen. Ook ben ik een tijdje libero geweest bij de RTC (Regionaal Talent Centrum). Ik vind het super leuk om ook aan te vallen en te passen. Hierin wil ik mezelf ook altijd blijven ontwikkelen maar als hoofddoel het setten natuurlijk."

Is dit altijd jouw favoriete positie geweest?

"Zoals ik net al zei heb ik ongeveer alle posities wel een seizoen gespeeld. Alle posities hebben zijn charmes. Ik vind spelverdelen een ontzettend leuke positie omdat je dan het spelletje kan bepalen, hierdoor kun je ook snel van plan veranderen. Ik wil me wel blijven ontwikkelen in alle technieken van het volleybal, ondanks dat ik die technieken niet altijd nodig zal hebben. Ik denk dat je heel erg vooruit gaat als je in elke positie handig wordt."

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

"Mijn carrière ziet er tot nu toe goed uit! (al zeg ik het zelf) Vanaf m’n veertiende maakte ik m’n debuut in Dames 1 van Dynamo Tubbergen (1e divisie) En op m’n zestiende ben ik overgestapt naar de “buren” Set-up '65 D1 in Ootmarsum (eredivisie). Een prachtige sportieve stap omhoog, waar ik nu ook weer heel veel leer van mijn teamspeelsters en natuurlijk van de trainers. Naast het zaalvolleybal zit ik tevens in Jong Oranje van Beach Team Nederland (BTN). Doordat ik op Papendal gescout was tijdens de trainingen van Jeugd Oranje (zaal), kreeg ik destijds een uitnodiging om bij BTN jeugd te komen trainen en spelen. Tot op de dag van vandaag combineer ik wekelijks de beach trainingen met de zaaltrainingen."

Hoe was je debuut?

"Mijn debuut in de eredivisie was niet zo goed. De eerste bal dan, want deze ging direct door mijn handen heen, hetgeen voor een spelverdeler niet echt lekker is. Maar in de sets daarna ging het een stuk beter en had ik er wel vertrouwen in."

Hoe gaat het dit seizoen?

"Het seizoen is op het moment van schrijven pas zes wedstrijden onderweg. Ons team draait met pieken en dalen, maar er zit een duidelijke stijgende lijn in. Met ongeveer zes nieuwe speelsters in ons team, vinden we elkaar steeds beter in het veld. De sfeer is super en we groeien ook steeds meer naar elkaar toe. Ik hoop dat we dit seizoen veel sportieve hoogtepunten mogen beleven."

Wat zijn je sterke punten?

"Lastig om dit van jezelf te zeggen, ik kijk altijd eerst even de kat uit de boom. Maar een sterk punt van mij is mijn energie die ik laat zien in de trainingen en wedstrijden, altijd maximaal willen presteren om het hoogst haalbare te behalen. Men zegt dat ik wel leerbaar ben en snel de nieuwe spelvormen oppak."

"In het begin van het seizoen liep mijn serve niet zoals ik wilde, maar nu we wat verder in het seizoen zijn wordt er steeds vaker in het veld gewisseld om te mogen serveren en pak ik er punten mee."

En je zwakke?

"M’n zwakke punten? Ik ben niet snel tevreden, en eis van mezelf het maximale, hierdoor maak ik mezelf soms helemaal gek en gaat mijn spel achteruit. Gelukkig gaat dit de laatste tijd wel een stuk beter."

Wat zijn de ambities met het team?

"Onze ambities met het team zijn; spelen voor alle prijzen en natuurlijk gaan we voor het kampioenschap. We hebben een zeer getalenteerd team en een goede mix tussen jonge en iets minder jonge speelsters, dus daar zal het niet aan liggen."

Wat is jouw persoonlijke ambitie?

"Mijn persoonlijke ambitie is om zo hoog mogelijk te kunnen spelen met volleybal. Waar het plafond ligt weet ik natuurlijk niet. Ik wil elke training weer nieuwe dingen leren en mezelf zoveel mogelijk ontwikkelen."

Wie vind je het meest opvallende talent in de eredivisie?

"Er zijn nu al een groot aantal goede talenten in de eredivisie. Waarvan ik er niet zo één kan kiezen."

Wat is jouw sportieve hoogtepunt tot zover?

"Tot nu toe heb ik zoveel hoogtepunten meegemaakt, beginnend bij de jeugd van Dynamo Tubbergen, het in de halve finale verslaan van een jongens team bij de NOJK en vele kampioenschappen meegemaakt. Tussendoor met het RTC Almelo team, prachtige internationale toernooien gespeeld bij Nolico te Maaseik (Belgie). Ik mocht mee in 2014, 2015 en 2016, in 2016 ben ik ook nog geselecteerd voor MVP van het toernooi. Daarna met het schoolvolleybal Nederlands kampioen geworden. Vervolgens selectie trainingen bij Jeugd Oranje Zaal. Het trainen en spelen bij Jeugd- en Jong Oranje Beach waarbij ik afgelopen jaar internationale toernooien mocht spelen bij WEVZA (Spanje) en het EK<18 in Brno (Tsjechië) met mijn partners in de beachvolleybal. Ook Nederlands kampioen beachvolleybal geworden en afgelopen jaar 3e! En tot slot nu natuurlijk de eredivisie bij Set-Up’65 in Ootmarsum, waar we in oktober een trainingsweek hebben gehad bij topclub Vakifbank, waar Giovanni Guidetti trainer is en Lonneke Sloetjes speelster."

Wie is jou voorbeeld?

"Mijn grootste voorbeeld is iemand die je niet zou verwachten namelijk Epke Zonderland. Van kleins af aan is dat mijn grootste voorbeeld geweest, prachtige sporter, wat een doorzettingsvermogen!"

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×