Rusland te sterk voor Oranje op WK

Rusland te sterk voor Oranje op WK

De Nederlandse volleyballers hebben op het WK hun eerste wedstrijd in de tweede ronde verloren. Rusland, dat afgelopen zomer de Volleyball Nations League won, was in Milaan duidelijk met 3-0 te sterk. Oranje mag nog hopen op de Final Six, maar moet dan de komende dagen in ieder geval van Finland (zaterdag) en Italië (zondag) winnen.

Opstellingen

Bondscoach Gido Vermeulen koos in het prachtige Mediolanum Forum tegen de sterke Russen voor zijn langste en aanvallend sterkste spelers: Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Maarten van Garderen (passer/lopers), Michael Parkinson en Tim Smit (middens) en Dirk Sparidans (libero).

Bij de Russen begonnen Grankin, Mikhaylov, Kliuka en Volkov, Muserskiy en Kurkaev en Verbov. Vedettes Grankin, Mikhaylov en Muserskiy speelden in 2012 in de basis van het Russische team dat in de Olympische finale Brazilië met 3-2 versloeg.

1e set: Rusland letterlijk en figuurlijk maat te groot

In de eerste set kon Nederland bijblijven tot 7-8, nadat Van Haarlem met een goede sprongfloater een ace scoorde. In het vervolg van de set was Oranje niet opgewassen tegen de boomlange en krachtige Russen. Dmitry Volkov bracht vanachter de servicelijn keer op keer de Nederlandse passers in verlegenheid, en scoorde een reeks directe aces. Rusland won de eerste set met 17-25 en nam zo de leiding in de wedstrijd.

2e set: Ook wissels kunnen het verschil niet maken

Bondscoach Vermeulen bracht Wouter ter Maat in voor Abdelaziz, en later kwamen ook Gijs Jorna, en Just Dronkers in het veld. In welke samenstelling Nederland ook stond, tegen het geweld van Rusland waren de Lange Mannen niet bestand. Rusland won ook de tweede set (16-25) en domineerde de wedstrijd op alle spelonderdelen.

3e set: Beste set van Oranje, maar Rusland maakt het klinisch af

Nederland begon in de derde set met een nieuwe opstelling: Wessel Keemink, Nimir Abdelaziz, Thijs ter Horst, Gijs Jorna, Jasper Diefenbach, Thomas Koelewijn en Just Dronkers. In de derde set speelde Oranje zijn beste volleybal. Na een gruwelijke ace van Abdelaziz (126 km/h) en een killblock van Ter Horst ging het team van Vermeulen met 5-2 aan de leiding.

De luxe van een voorsprong was van korte duur, want het was Maxim Mikhaylov die Rusland snel weer naar een voorsprong serveerde: 5-6. In het vervolg van de set leek Nederland definitief verslagen (10-16), maar na een knappe opleving vocht Oranje zich toch terug tot 20-22. Tot dichter dan twee punten kwamen de Lange Mannen niet. Rusland maakte het karwei klinisch af toen Egor Kliuka 21-25 binnentipte.

Statistieken

Aan Nederlandse zijde werd Ter Horst topscorer met 13 punten. Uitblinker in de wedstrijd was Volkov met 15 scores.

Zaterdag tegen Finland

Zaterdag speelt Nederland om 17.00 uur tegen Finland. Deze wedstrijd is opnieuw live te zien bij Ziggo Sport, op kanaal 13.

Nederland – Rusland 0-3 (17-25, 16-25, 21-25)

Bekijk hier de post match interviews met Gido Vermeulen, Nimir Abdelaziz, Tim Smit en Daan van Haarlem:

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×