Draisma Dynamo uitgeschakeld in Challenge Cup

Draisma Dynamo uitgeschakeld in Challenge Cup

Draisma Dynamo is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Challenge Cup. De Apeldoornse ploeg werd in de return van de achtste finale uitgeschakeld door het Portugese Fonte Bastardo Azores. In Omnisport werd het 1-3 (25-21, 19-25, 18-25, 20-25). Na de afgetekende 3-0 nederlaag van 19 december op de Azoren moest de Nederlandse ploeg dus duidelijke zijn meerdere erkennen in de nummer drie van Portugal.

In de eerste wedstrijd in december was Fonte Bastardo duidelijk met 3-0 te sterk voor Draisma Dynamo. De Apeldoorners moesten donderdagavond dus met 3-0 of 3-1 winnen om nog een golden set af te dwingen. Even leek het de goede kant op te gaan, want de eerste set van Dynamo was erg goed. Met een 25-21 zege in de eerste set zetten Renzo Verschuren, Rik van Solkema, Wessel Blom, Maikel van Zeist, Bart van Garderen, Bram Langevoort en libero Dustin Bontrop de eerste stap.

Draisma Dynamo mocht slechts anderhalve set de illusie koesteren het verlies uit de heenwedstrijd recht te breien. De Portugese ploeg groeide in de partij en toonde veerkracht in Apeldoorn. Tot 16-16 ging het gelijk op in de tweede set, vervolgens sloeg de Portugese ploeg met Kaapverdiaanse, Amerikaanse, Oekraïense, Braziliaanse, Venezolaanse en Portugese power en dynamiek hard toe.

De slordigheidjes aan Apeldoornse zijde werden in de beslissende fase van de set meedogenloos afgestraft. Dynamo mocht na de 19-25 nederlaag nog wel blijven hopen. De Portugezen klaarden de klus in de derde set (18-25) geroutineerd en daarmee was het Europese avontuur officieel voorbij voor de thuisploeg. De 20-25 in set vier was nog slechts van belang voor de statistieken.

Veel tijd om te treuren heeft Draisma Dynamo niet. Zondag wacht in de eredivisie alweer de volgende topwedstrijd, dan komt kampioen Abiant Lycurgus op bezoek. Voor de camera’s van Studio Sport, dat de competitietopper live uitzendt. Bart van Garderen hoopt dat tegen de landskampioen lering wordt getrokken uit de Europese uitschakeling. 

“Ik denk dat we het in bepaalde fases zelf hebben laten liggen. Ik vond dat we de sets steeds goed begonnen, maar het leek wel of we na één of twee tegenpunten de overtuiging kwijtraakten. In die eerste wedstrijd stonden we passend teveel onder druk. Nu stonden we prima, zeker in het begin. Wij verloren zelf het initiatief. Daar baal ik van. De vinger die wij weggaven, pakten zij.”

Van Garderen blikt vooruit op de topper tegen Lycurgus: “Als je het zou vergelijken, denk ik Fonte Bastardo van hetzelfde niveau is als Lycurgus. Je kunt deze wedstrijd daarom zien als een mooie testcase voor zondag. Het is een andere competitie, maar wel weer een wedstrijd om te meten waar we staan. Lycurgus is toch het beste team in de eredivisie. Van de wedstrijd van vanavond moeten we de aanknopingspunten meenemen naar zondag.”

Foto: Wouter van Zoeren

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×